|
|
|
|
Nikos
Gituser
Dołączył: 10 Cze 2005
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/10
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 21:59, 16 Cze 2005 Temat postu: WINO z ŻYTA :) |
|
|
Aby uzyskać 10 litrów wina zużywamy:
*2,5 kg żyta
* garść rodzynek
*2,25 kg cukru
*6 -8 dag kwasu cytrynowego
*4 g fosforanu amonowego
Oczyszczone żyto opłukać szybko zimną wodą. Ziarno odcedzić i wsypać do butli o pojemności 15 l (wino z żyta burzliwie fermentuje). Zalać 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody z zawartością kwasu cytrynowego.
Po kilku godzinach dolać 5 litrów roztworu wody z 1,5 kg cukru (2/3 przewidzianego cukru) Dodać 3 gramy fosforanu amonowego oraz silnie fermentującej matki drożdżowej (najlepiej rasy Tokaj Nr 13 lub Bingen Nr 5).
Zamknąć butlę korkiem z rurką fermentacyjną.
Po 4 - 5 dniach burzliwej fermentacji dodać resztę roztworu cukrowego (ok. 2 - 3 litrów) tak, aby było 10 litrów moszczu w butli oraz 1 gram pożywki (fosforanu amonowego).
Po 3 - 4 tygodniach młode wino zlać do innej butli na spokojną fermentację, która rwa ok. 3 tygodni. Następnie ściągnąć wino do dojrzewania.
uwaga:
Wino z żyta szybko się klaruje i dojrzewa.
W ciągu niecałego roku jest gotowe do spożycia.
Post został pochwalony 0 razy
|
|