 |
|
 |
|
Nikos
Gituser
Dołączył: 10 Cze 2005
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/10
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany: Czw 22:20, 16 Cze 2005 Temat postu: WINO z GŁOGU |
|
|
5 kg głogu oczyścić i dokładnie wypłukać. Zagotować 10 l wody z 4 kg cukru, ostudzic i zalać głóg wsyany do butli.
Utrzeć w moździerzu 12 dag rodzynek, zalać ciepłą wodą i postawić w ciepłym miejscu na 3 dni.
Następnie wlać do butli i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną.
Pozostawić butlę w temperaturze pokojowej na 3 miesiące, nie ruszając z miejsca. Po ty czasie zlać z jednej butli do drugiej i zostawić zakorkowane z rurką fermentacyjną na 2 miesiące, aby się sklarowało. Po tym czasie wino jest gotowe do rozlania do butelek.
Rozmoczony głóg można jeszcze raz użyć do wyrobu wina zalewając 7 litrami wody przegotowanej z 11 dag cukru. Nie potrzeba dodawać przypraw.
Post został pochwalony 0 razy
|
|